Is natuurlijke gezichtsverzorging altijd beter voor je huid en het milieu?

natuurlijke gezichtsverzorging

Duurzaam en natuurlijk zijn termen die steeds vaker gebruikt worden in de beauty en verzorgingsbranche. Waarom zou je kiezen voor natuurlijke gezichtsverzorging? Is het echt beter voor je huid en het milieu? En zijn er ook nadelen? Je leest het in dit artikel. 

Is het beter voor je huid?

Je zou denken dat natuurlijke gezichtsverzorging standaard beter is voor je huid. Bijvoorbeeld als je last hebt van eczeem of een (zeer) gevoelige huid. Dit is echter niet altijd het geval. 

Veel natuurlijke producten zijn erg zacht voor de huid. Maar er zijn ook natuurlijke ingrediënten waarvan bekend is dat ze in enkele gevallen irritatie of een allergische reactie kunnen veroorzaken. Het kan dus zijn, dat jouw huid daar net op reageert. Test een product dus altijd even uit als je een zeer gevoelige huid hebt, of het product nu bestaat uit natuurlijke- of chemische ingrediënten. 

natuurlijke gezichtsverzorging

Is het beter voor het milieu?

Niet per sé. Dat een product natuurlijk is, zegt namelijk alleen iets over de ingrediënten en niets over de manier waarop het is geproduceerd. 

Vaak zijn natuurlijke producten ook vegan, organisch en op duurzame manier geproduceerd, maar dit is niet altijd het geval en verschilt echt per merk. Er is veel Green Washing in de branche. Dit houdt in dat merken meeliften op de populariteit van de term, maar in werkelijkheid niet natuurlijk of duurzaam zijn als ze doen lijken. 

Let daarom op certificaten. Een belangrijk certificaat in Nederland is het Ecocert COSMOS Organic certificaat. Producten met dit certificaat zijn grotendeels gemaakt van natuurlijke ingrediënten, gemiddeld zo’n 99%, en zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. 

Producten met het NaTrue certificaat zijn gegarandeerd op gezonde en veilige manier gemaakt en kan veilig gebruikt worden. Daarnaast zijn de producten proefdiervrij en wordt duurzaamheid gestimuleerd.  

Wat zijn de voordelen?

Als we uitgaan van een goed, natuurlijk beauty merk met de bijbehorende certificaten, kun je er vanuit gaan dat het product voor (bijna) 100% uit natuurlijke ingrediënten bestaat. De overige paar procent zijn vaak conserveringsmiddelen, die ervoor zorgen dat het product langer houdbaar blijft. 

Vaak zijn deze merken ook op duurzame manier geproduceerd, vegan, organisch verbouwd en is ook gedacht aan de verpakking. In veel gevallen zijn natuurlijke producten dus zacht voor de huid en vriendelijk voor het milieu. 

Wat zijn de nadelen? 

Er zijn een paar nadelen. Zo is de houdbaarheid van deze producten vaak korter. De producten zijn vaak iets duurder en de keuze is vaak iets beperkter. Ook ruiken natuurlijke producten soms wat minder lekker, omdat er geen synthetische parfum aan toegevoegd is. 

Wil je meer weten over natuurlijke gezichtsverzorging en welke merken je in Nederland kunt kopen? Lees dan het artikel 10x natuurlijke gezichtsverzorgingsmerken op DoeMaarNatuurlijk.nl 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *