Meubels maken van steigerhout? Dit zijn de beste tips!

Het gebruiken van steigerhout voor het maken van meubilair wordt steeds populairder. Dit is niet zo gek, want steigerhout is een zeer solide materiaal met een mooie en robuuste look. Het materiaal is goed geschikt voor gebruik binnen- en buitenshuis. Daarnaast is deze houtsoort een gemakkelijk type hout om mee te werken én snel om te toveren in de door jou gewenste kleur met een likje verf. Wil jij ook mooi steigerhouten meubilair gaan maken? Hier lees je de beste tips zodat jouw klus altijd zal slagen! 

 

De basis: Wat is steigerhout nu eigenlijk?

Steigerhout is een type hout wat gemaakt wordt van een soort naaldhout. De naaldboom waar het hout vanaf komt groeit erg snel. Het hout heeft erg flexibele vezels van een grote lengte. De stammen van de naaldboom worden in planken gezaagd die zo’n 200 millimeter breed en zo’n 32 millimeter dik zijn. Dit maakt de planken van steigerhout perfect om te gebruiken bij het maken van je eigen meubilair! 

 

De eerste tip: Gebruik het juiste hout

Wanneer we spreken van steigerhout, zijn er twee soorten hout. Steigerhout komt namelijk voor in de vorm van ‘verse’ planken en in de vorm van gedroogde planken. Wanneer je kiest voor gedroogde planken, kies je voor wat oudere planken die heel gemakkelijk te bewerken zijn. Gedroogde planken zijn voor het maken van meubilair de beste optie. Je kunt hiermee je klus sneller en beter afronden dan wanneer je ‘verse’ planken gebruikt. 

 

Tip twee: Regel het juiste gereedschap 

Voordat je kunt beginnen aan de klus, is het belangrijk dat je over het goede gereedschap beschikt. Wanneer je het juiste gereedschap beschikbaar hebt, kun je gemakkelijk en snel goede resultaten behalen tijdens het klussen. Niet alleen is het resultaat mooier, ook het klussen gaat soepeler. 

 

Tip drie: Zorg ervoor dat je het hout goed opschuurt

Deze stap is met name belangrijk voor de veiligheid. Het hout is namelijk erg grof, waardoor splinters sneller kunnen voorkomen. Je wil natuurlijk niet beginnen met klussen en vervolgens eindigen met een hand vol met splinters. Ook als het meubilair klaar is wil je dat je er rustig op kunt zitten of er op een andere manier gebruik van kunt maken, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over eventuele splinters. Zorg er daarom voor dat je het steigerhout goed opschuurt. Dit kun je doen met een schuurmachine. In dit geval is less alles behalve more! Neem goed de tijd voor deze stap, zo voorkom je later vervelende problemen. Heb je het hout goed geschuurd? Behandel het dan direct even met een beits of lak. 

 

Tip vier: Maak gebruik van goede schroeven

Ga je steigerhouten meubels maken? Dan maak je gebruik van sterk en robuust hout, wat dus ook wat zwaarder kan zijn. Voor dit soort sterk hout is het erg belangrijk dat de juiste schroeven gebruikt. De schroeven moeten erg sterk zijn en tegen het hout kunnen. Je kunt hierbij beter gaan voor schroeven die te krachtig zijn, dan opgezadeld zitten met schroeven die het hout niet bij elkaar kunnen houden. 

 

Delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *