Tips voor het inrichten van een magazijn

Een groot deel van een bedrijfspand bestaat regelmatig uit een groot magazijn, ofwel werkplaats. Hoewel dit misschien niet het mooiste deel van een bedrijfspand is, is het wel een van de meest belangrijke. Voor uw bedrijfsproces is het belangrijk dat alles goed en soepel verloopt in het magazijn. Daarom is de inrichting hiervan extra belangrijk. In deze blog leest u een aantal tips voor de optimale inrichting van een magazijn of werkplaats.

Overzicht

Belangrijk voor een magazijn is dat alles makkelijk te vinden is. Daarom is overzicht van belang voor een werkplaats. En overzicht creëren kan nog redelijk lastig zijn als je grote hoeveelheden goederen kwijt moet. Daarom is het belangrijk om dit van te voren goed uit te denken en te bedenken wat je allemaal nodig hebt voor het indelen van alle goederen. Zo zul je bijvoorbeeld heel veel stellingen nodig hebben om in de hoogte te kunnen werken en zo ook gangpaden te creëren in het magazijn. Na het creëren van de gangpaden, is het aan te raden om alle gangpaden een letter- of cijfercode te geven. Zo kunt u een overzicht creëren van welke goederen er in welk gangpad liggen, waardoor het voor uw werknemers makkelijker te vinden is. 

Logische volgorde

Uw magazijn kan een goed overzicht hebben, maar nog steeds heel inefficiënt ingericht zijn. Het is bijvoorbeeld onhandig als twee soorten goederen die bij elkaar horen tien gangpaden uit elkaar liggen. Daarom is het aan te raden om door al uw bedrijfsprocessen te lopen en op een rij te zitten welke goederen op welk moment in het proces nodig zijn. Zo kunt u de goederen in deze volgorde in het magazijn plaatsen. Ook is het verstandig om de meest voorkomende benodigdheden vooraan in het magazijn te plaatsen. Het lijkt misschien een klein verschil in tijd, maar op lange termijn kan dit heel veel schelen in tijd en hierdoor ook in kosten. 

Verlichting

Tot slot is verlichting van groot belang in een werkplaats. Dit draagt bij aan het overzicht van het magazijn. De indeling kan nog zo goed zijn, maar hier heeft u niks aan als uw werknemers niet goed kunnen zien wat nou precies waar ligt. Het is belangrijk om voldoende verlichting te hebben, bij voorkeur in een heldere witte kleur. Als u op internet zoekt op ‘Werkplaatsverlichting – BES LED’, dan zult u op de website van BES LED alle soorten verlichting vinden die geschikt zijn voor uw magazijn.

Delen